Såhär startar du ett företag

Hur startar jag ett företag?

Har du en idé som du kan tjäna pengar på kan det vara läge att starta ett företag. Du kan sälja en tjänst eller en produkt, men det finns många saker att tänka på innan du startar upp. Har du en affärsidé klar redan så är du långt på vägen. En affärsidé handlar egentligen om vad det är för något du ska sälja och till vem du ska sälja till. Den ska också beskriva vad ditt företag har för styrkor och är riktigt bra på. Din affärsidé är hela grunden för ditt företag och om du har en välgjord affärsidé så kommer du ha större möjligheter att lyckas bra.

Har du ett jobb redan men ändå vill starta företag så kan det vara bra att tänka på att du inte får konkurrera med företaget du arbetar på. Du kan starta ett företag inom en annan bransch och arbeta med det när du är ledig från jobbet. Om du inte har något jobb så kan arbetsförmedlingen hjälpa dig igång med företaget och ekonomiskt stöd finns att få i 6 månader. En välskriven affärsidé kan hjälpa dig när du söker ekonomiskt stöd från arbetsförmedlingen. Är du studerande så kan du starta ett företag men ha i åtanke att om ditt företag börjar gå med vinst så påverkar det ditt studielån och studiebidrag.

Såhär startar du ett företag: på verksamt.se finns det en e-tjänst där du kan registrera ditt bolag.

Gör din affärsplan & Välj bolagsform

I affärsplanen ska följande finnas med. Vad du vill sälja, vem du tror kommer att köpa det du säljer och hur mycket du tror att du kan sälja. Affärsplanen ska ha en budget där du beräknar vilka utgifter du kommer ha och vilka intäkter du kommer få. En affärsplan bör skriva så att den är lätt att förstå. Affärsplanen kan användas so men referens till de som vill veta mer om företaget. OM du är i behov av ett banklån kan det vara ypperligt att ha med sig sin affärsplan och visa upp. Du kan skapa din affärsplan på verksamt.se.

Det finns olika typer av företag och det kan vara bra att läsa på om vad som skiljer dom åt. De olika bolagstyperna: Enskild näringsverksamhet, aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och ekonomisk förening. Tänk också på att välja SNI-kod för din verksamhet som beskriver vad ditt företag arbetar med.

Bolagsnamn

Ditt företag behöver ett företagsnamn och det kanske ska beskriva vad ditt företag arbetar med. Det är inte så lätt att hitta ett bra företagsnamn som inte redan är upptaget. Brainstorma fram olika namn och hitta ett som passar ditt företag. Du kan inte välja ett bolagsnamn som är allt för likt ett annat bolagsnamn. På verksamt kan du söka efter bolagsnamn och se vilka som redan finns registrerade. När du har registrerat ditt bolagsnamn kan ingen annan välja det namnet som du har valt.

Det finns mycket information att få via skatteverkets hemsida och på verksamt.se så vi rekommenderar dig att läsa vidare mer ingående om att starta företag där. Det är relativt enkelt att starta ett företag men kom ihåg att ha en välgrundad affärsidé och affärsplan innan du startar.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.