foretagsekonomi

Företagsekonomi – Öka vinsten

Hur ökar jag vinsten i mitt företag?

Det är en fråga som många ställer sig när de år efter år inte lyckas öka sin vinst. Omsättningen ökar men vinsten ligger lika eller lägre.

Konteringar i detalj

Är du insatt i ditt företags ekonomi kan du relativt enkelt följa utgifter och inkomst men kanske inte in i detalj vart pengarna tar vägen. Det du bör kika över är att kontera dina inkomster och utgifter mer i detalj. Istället för att ha ett konto för exempelvis “Försäljning” bör du dela upp det i kategorier för dina produkter eller tjänster. Låt oss säga att du säljer bilar och biltillbehör. Istället för att ha allt samlat under en post bör du del upp det på olika konton när du konterar. Under försäljning skulle du exempelvis kunna ha olika bilmärken ligger på egna konton, däck på ett eget, inredningsdetaljer på ett eget etc.

Om du får en bättre inblick i vad som säljer bäst och det som säljer mindre bra kan du dra nytta av den informationen. Lika system skulle fungera med utgifter också för att hålla koll på vart pengarna tar vägen. Genom att sätta upp mål för datt minska dina utgifter kan du öka din vinst relativt enkelt. Det här är ett väldigt effektivt sätt att minska utgifter och få en bättre uppfattning om vilka produkter du har som säljer bäst och har bra marginaler.

Förhandla inköpspriser

Att förhandla inköpspriser är ett bra sätt att öka vinsten på. Med informationen från ditt nya konterings-system kan du enkelt välja vilka produkter som är värd att förhandla ned inköpspriserna på. Tänk taktiskt när du har ditt möte med produktleverantören. Be om att få träffa försäljningsansvarig och boka ett möte. Gå inte till mötet ensam, gå dit med en kollega eller underchef. Det ger er en fördel att komma två stycken till mötet med säljansvarig för företaget. Det blir ett två mot en läge och ni har en stor fördel när ni förhandlar priserna. Förhandla alltid inköpspriser i %, det låter billigare för säljaren. Ha som ett riktmärke att minst nå 10% sänkning på inköpspriset. Förhandlar du ned alla dina produkters inköpspris med 10% så kommer din vinst öka markant. Förhoppningsvis runt 10% bättre vinst. I det stora hela kan det bli väldigt mycket mer pengar på sista raden.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.