Hur kan du öka vinsten i ditt företaget?

Öka vinsten

För att öka vinsten i ditt företag måste det ske någon form av förändring. Du kan inte trampa i samma fotspår som tidigare och förvänta dig en högre vinst. Något måste tillföras eller plockas bort för att göra få en högre vinst eller spara in pengar. En bra start är att se över sina marginaler och se om det finns utrymme för en prisökning. Ett annat sätt är att förhandla inköpspriser och köpa in produkterna billigare. Kan du tillföra något mervärde för dina tjänster eller produkter för att kunna sälja till ett högre pris? Det kan också vara ett sätt att öka vinsten.

Förnya, förbättra och utveckla dina produkter och tjänster så kommer de att bli mer attraktiva. Ökar du din omsättning och ligger kvar på samma vinstprocent så får du ändå in mer pengar. Det är dumt att stirra sig helt blind på vinstprocenten. 4% vinst på 3 miljoner i omsättning är 120k, 4% vinst på 6 miljoner i omsättning är 240k. Om du kan öka din omsättning och ligga kvar på samma vinstprocent så är inte det helt fel heller.

Har du koll på företagets ekonomi?

Skriv ut dina balans och resultatrapporter för de 4 senaste månaderna och syna dem noggrant. Jämför månad för månad och se vart dina kostnader ligger och din vinst. Vart finns det möjlighet att spara pengar för att öka vinsten? När du börjar få mer insikt i ditt företags ekonomi kan du relativt enkelt spara in pengar på ett flertal olika saker. Du får en överblick om hur ditt företag presterar och kanske till och med lite idéer om vad du kan göra för att öka vinsten i ditt företag.

Har du svårt för siffror och inte kan tyda de på ett bra sätt så bör du nog sätta dig ned med personen som sköter din bokföring. Du kan då få råd och tips på vad du ska leta efter. Den som sköter bokföringen brukar ha stenkoll på det mesta och kan säkerligen peka dig i rätt riktning.

Arbeta med budgetar

När du sätter upp budgetar för olika delar i företaget kan du enkelt gå tillbaka och se vad du har för utgifter på de olika delarna. Ett sådant exempel kan vara att ha en budget för marknadsföringen. Hur mycket ska du avsätta årligen för din marknadsföring? Har du råd att lägga 1% av vinsten på marknadsföring så att du kan öka din omsättning och tjäna tillbaka pengarna? Tanken med marknadsföring är att det inte ska vara en kostnad. Du ska se det som en investering som betalar tillbaka sig. Nog för att det finns dålig marknadsföring där du inte tjänar tillbaka pengarna men det bör du undvika så gott det går.

Ett annat exempel på budget är resultatbudget där du uppskattar dina kostnader och din försäljning för att få fram ett resultat. En sådan budget kan du följa upp under året för att se hur du ligger till mot ditt tänkta resultat.

Skriv en rad

Vet du något effektivt sätt att öka vinsten? Skriv en rad i nedan kommentarsfält och starta diskussionen kring vinstökning. Vi hoppas att vi fick igång någon form av tankeverksamhet som kan hjälpa ditt företag. Lycka till med din vinstökning!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.