pensionsspara

Dags att spara till pension

Spara pengar till pensionen

Det kan tyckas vara långsökt att börja pensionsspara om du har långt till pension. Börjar du pensionsspara tidigt så säger det sig själv att du kommer ha mer pengar att röra dig med när du väl går i pension. Du kanske till och med kan gå i förtidspension om du sparat tillräckligt. Att säkra sin framtid är något du bör fundera över. Varför inte börja i liten skala och sedan öka på om det känns rätt?

Hur börjar jag pensionsspara?

“Banken” har olika typer av pensionsspar som du enkelt kan komma igång med. Bankens pensionssparande är inte det enda alternativt och kanske inte alltid det bästa alternativet.

Vi rekommenderar att du finkammar internet och försöker hitta ett seriöst bolag med bra villkor och ränta. Det du vill är att dina pengar ska växa så mycket som är möjligt med tiden. Ett alternativ till att pensionsspara traditionellt är att sköta din egen pension.

Förvalta din egen pension

Månadsspara till ett aktie- och fondkonto eller ISK konto och köp fonder/aktier. Satsa på aktier och fonder som har låg risk och sikta på att dina pengar ska växa under lång tid. Utbilda dig själv inom aktie och fondspar så kommer du ha stora möjligheter till en bra pension.

Det är relativt enkelt att få bra avkastning och planen är att spara fram till pension. Nackdelen med att sköta sin egen pension är att du måste hålla koll på dina aktier och fonder så att de inte dippar allt för mycket.

Statlig pension

Den statliga pensionen är väldigt låg så att förlita sig på att den hjälpa dig är lite naivt. Du bör fundera över hur du vill ha det när du väl går i pension. Vi har sett skräckexempel på de som inte klarar av att bo kvar i sin villa vid pension och inte har råd att ha kvar sin bil med mera.

Vi har också sett exempel på de som pensionssparat länge och fått väldigt bra ränta under åren. De lever med en bra månadsutbetalning och har råd att bo kvar, åker fortfarande fina bilder och åker utomlands ett par gånger om året.

Allt handlar egentligen om hur du vill ha det när det är dags att gå i pension. Vill du få det riktigt bra eller är du nöjd med att ha en statlig pension?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.