Spara pengar genom att välja rätt kylskåp

Vitvaror kanske man inte tänker på som en ström- eller pengabesparing men faktum är att det finns massor att hämta. Kyl och frys är några av de få elektriska sakerna hemma hos oss som är på dygnet runt, alla dagar om året. Som du förstår behöver de också ström för att kunna vara på, och där finns massor att hämta.

  1. Energimärkningen

Energimärkningen på dina vitvaror spelar en stor roll när det kommer till hur mycket ström de faktiskt använder. Energiklasserna löper från G till A+++ där A+++ är den bästa möjliga energiklassen. Genom att välja ett kylskåp med en A-märkning kan du spara många tusenlappar om året. Dessutom är det även det bästa alternativet för miljön. Så på så sätt slår du helt enkelt två flugor i en smäll!

  1. Rätt storlek

    Ja, storleken har faktiskt en betydelse här! Har du ett för stort kylskåp säger det lite sig självt att du då använder onödigt mycket ström för att kyla ner ett stort utrymme som bara innehåller några få matvaror. Det är stor skillnad på om man är en stor familj som fyller ett side-by-side kylskåp eller om man bor i ett singelhushåll och då kan nöjas med betydligt mindre kapacitet. Men om du har ett för litet kylskåp kommer det också att kosta onödiga pengar på elräkningen. Ett kylskåp som är överfullt tvingas nämligen att hela tiden jobba på extra kapacitet för att lyckas kyla ner de allt för många matvarorna kylskåpet har fyllts med.

  2. Placering av matvaror

    Ett annat sätt att spara pengar är att minska matsvinnet. Vi svenskar kastar över 938 000 ton mat per år vilket kan översättas till många, många miljoner kronor. Alltså finns det även här pengar att hämta och inte minst belastar det miljön något enormt. Var ska man då placera matvaror för att de inte ska bli dåliga? Först och främst, tänk på att ju fler gånger du öppnar dörren, ju mer värme kommer in i kylskåpet. Försök därför att öppna dörren så få gånger som möjligt. Kylskåpsdörren är dessutom där temperaturen är som mest ojämn och du bör inte placera exempelvis mjölk, yoghurt eller andra känsliga matvaror där. Exempel på matvaror som kan vara bra att placera där är marmelad, vin, ketchup och andra konserverade matvaror som inte är så känsliga för temperaturskillnader. På de översta hyllorna bör ost och smör placeras eftersom att de inte trivs på allt för kalla hyllor. Mittenhyllorna är kallast och där bör frukt och grönt placeras och faktiskt inte i bottenlådorna där de flesta har dessa idag. I vissa kylskåp finns det en Zero zone eller en extra kall låda där det är perfekt att ha fisk, kött och grönsaker som är extra känsliga.

 

Hos Tretti.se kan du beställa ditt nya kylskåp helt utan fraktkostnad. Dessutom kan du få hjälp av deras experter för att kunna hitta rätt kylskåp för just dig och ditt hushåll. Din gamla kyl kan de bortskaffa på ett miljövänligt sätt så att du slipper tänka på det. Det kan vara ganska klurigt att frakta en hel kyl till återvinningen.

Tretti.se - Hitta dina vitvaror på nätet
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − 8 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.