Sälj Guld Online

Guide till att sälja guld

Har du guldsmycken eller andra guldföremål som ligger och skräpar i byrålådan? I så fall kan du sälja guldet och få kontanter istället! Det spelar ingen roll om dina guldföremål är slitna, skadade eller fula, eftersom det är själva guldet du får betalt för – per gram. Här kommer en steg-för-steg-guide till hur du säljer guld, undviker att bli lurad och hur du får ut så mycket pengar som möjligt.

Guldpriset

Guldpriset går upp och ner som en hotellhiss, så det kan löna sig att hålla ett öga på guldmarknaden inför försäljningen, särskilt om du tänker sälja större mängder. Priset på guld är alltid relativt högt, men det innebär även att även en liten sviktning åt ena eller andra hållet kan påverka värdet på guldföremål ganska kraftigt.

Du vill naturligtvis sälja när priset är så högt som möjligt och om du tittar på historiska grafer över priset så ser du att det har gått ganska stadigt uppåt de senaste 20 åren. Du kan även se att priset kan skilja sig några hundra dollar över ett eller ett par år. En enkel metod är att ta en titt på graferna, räkna ut vad det genomsnittliga priset har varit inom en rimlig tid och försök att sälja ditt guld för mer än så.

Värdera guldet

Om du själv vet vad ditt guld är värt är det svårt att lura dig, så det är viktigt att värdera guldet, gärna själv och hos ett flertal guldhandlare. På så vis vet du att du får en rättvis uppskattning och dessutom brukar det vara gratis att värdera guld hos seriösa handlare. Värdet är främst baserat på två saker:

  1. Finhalt / karat
  2. Vikt

Finhalten anger hur stor andel av ett visst guldföremål som består av rent guld, i tusendelar. Karat är ett äldre mått, som anger guldhalten i 24-delar. Det innebär alltså att 18 karat består av 75% rent guld, eller 750 tusendelar. För att ta reda på vilken finhalt ditt guld har kan du leta efter officiella guldstämplar på föremålet. De kan exempelvis sitta i spännen på halsband eller på insidan av ringar. Guldstämplar uppger bland annat vem som har tillverkat eller importerat föremålet, vilket år det gjordes, samt vilken finhalt/karat det består av.

När du vet det kan du väga guldet och räkna ut värdet. Tänk på att om föremålet har ädelstenar eller dylikt så påverkar det naturligtvis vikten. Tänk även på att det sentimentala värdet är obetydligt för guldhandlaren, men i vissa fall kan t.ex. ett antikt smycke vara värt mer än sin vikt i guld.

Välj rätt köpare

Olika guldhandlare kan erbjuda olika priser för samma mängd guld. Se till att jämföra flera olika guldhandlare och välj en väletablerad handlare som är pålitlig, samt erbjuder bra priser. Om du är intresserad av att köpa nya guldsmycken så kan du ofta få en kraftig rabatt när du ”växlar in” ditt gamla guld.

Det går att sälja guld i fysiska butiker och på nätet. Att sälja guld online brukar gå till genom att man beställer ett särskilt kuvert från köparens hemsida, som redan är försäkrat. I guldbrevet lägger man sitt guld och går till sitt lokala postkontor, där man får ett kvitto som ägarbevis på brevet. Om köparen inte erbjuder försäkring på försändelsen så är det inte en pålitlig köpare.

Lycka till!

Investera mer, smartare och säkrare.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.